Voorpagina
BOOK 11 ==> BOEK 11
Binnenkant
“Publication of…” ==> “Een uitgave van…”
“Very special thanks to Dorn and Victoria!” ==> “Een speciale dank gaat uit naar Dorn en Victoria!”
“All rights reserved…” ==> “Alle rechten vorobehouden. Niets van deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke wijze dan ook, zonder de voorafgaande toestemming van de auteurs.”
Pagina 3 (onze juffrouw met de roos)
“Twijfel aan degenen die beweren de waarheid te hebben; geloof hen die ze zoeken!”
- Andre Gide (1869 – 1951)
“Het uur is gekomen. Nu moet je luisteren. Gehoorzaam en wees aandachtig.”
- Prospero (De Storm, Bedrijf 1 Toneel 2)
Pagina 5
Eerste prentje
“1945 – In de buurt van Breslau … (Episode 10)”
Tweede prentje
- Tekstballon 1: “Het moet hier ergens zijn. Wat denkt u, Frau Morgenstern?”
- Tekstballon 2: “We vliegen in ieder geval boven Silezië. En X geeft de plek aan.”
Derde prentje
“Herr Rose! Daar op elf uur! Ik zie iets …”
Pagina 6
Tweede prentje
“Ik hoop dat de baan lang genoeg is!”
Derde prentje
“Scheisse! Te kort!!!”
Vierde prentje
“Vol in achteruit!!”
Pagina 7
Eerste prentje
- Tekstballon 1: “Günthers vliegtuig kan maar de helft meenemen. Hij of een tweede vliegtuig moeten nog eens komen.”
- Tekstballon 2: “Deze mensen kunnen nog amper staan, Holle. Ze halen het einde van de nacht niet; we moeten ze hier snel weg hebben.”
Tweede prentje
“We hebben gezelschap, Rolf. En niet van het soort dat welkom is.”
Derde prentje
“Ze hebben ons gevonden. We houden ze wel op terwijl de Dakota opstijgt.”
Vierde prentje
“Lang kunnen we ze niet tegenhouden. Een keer het vliegtuig in de lucht is, hebben we een nieuw plan nodig!”
Vijfde prentje
“We lokken ze weg. Houd de volgende groep klaar.”
Pagina 8
Eerste prentje
“Misschien heeft Ernst wel gelijk. Misschien zit het allemaal in ons hoofd – velden, frequenties… Illusies. Wat als ik niet de waarheid ontrafel, maar onzin uitkraam?”
Tweede prentje
“Dit moet ophouden. Ik moet… Ik moet het allemaal vernietigen…”
Derde prentje
“Wie ben je? Hoe kom je hier binnen?”
Vierde prentje
“Ben je een van hen? Iemand van het Hexen-commando?”
Vijfde prentje
“In godsnaam, wat…?”
Tussenschot
“Geschiedenis wordt niet geschreven door wie droomt, maar door wie zijn visioen durft volgen. Stop niet – Er staat meer op het spel dan u op dit moment begrijpt. De stukken zullen samenvallen, maar alleen als u doorgaat.
Victoria.”
Zesde prentje
“Victoria? Wie is Victoria?”
Pagina 9
Eerste prentje
“Victoria? Zei u Victoria?”
Tweede prentje
- Tekstballon: “Heil Victoria!”
- Sterretje: “* Uit de mars ‘Sieg Heil, Viktoria’”
Laatste prentje
- Tekstballon 1: “Wat doet u? Van wie was die brief?”
- Tekstballon 2: “Van niemand, een geest, een idee. ‘t Is beter zo.”
Pagina 10
Eerste prentje
- Tekstballon: “Inspecteur Steiner …”
- Kadertje: “2007 – Duitsland – Noordrijn-Westfalen (Episode 5)
Tweede prentje
- Tekstballon 1: “De laatste keer dat we mekaar ontmoetten, liet u een spoor achter naar een verlaten parkeerplaats, waar ik twee lijken en een valies vol obligaties aan toonder uit 1934 vond. Mijn oversten hebben die afgedaan als vervalsingen, maar iets zegt me dat er meer achter dit verhaal zit.”
- Tekstballon 2: “Aandachtig al altijd … Die obligaties hebben een geschiedenis, ergens tussen diep bewaarde geheimen.”
- Tekstballon 3 (vanuit inzet): “Verklaar je nader. Hoe kwamen ze in je bezit?”
- Tekstballon 4: “Tijdens de oorlog. Mijn eenheid, onder… onvoorziene omstandigheden, viel zo’n beetje over een trein – Cargo S-44. Niet stond op de laadbrief, en de inhoud was nogal… eigenaardig.
Inzet
“Hoezo, ‘eigenaardig’?”
Vierde prentje
- Tekstballon 1: “Goud, artefacten, documenten, waaronder die obligaties aan toonder. We waren niet verondersteld hem te vinden …”
- Tekstballon 2: “… Een kapitein van een speciaal commando bracht ons tot daar, tot een afgelegen hut bij de treinsporen in Zuid-Duitsland.”
Vijfde prentje
“En die obligaties? Waarom waren die daar?”
Pagina 11
Eerste prentje
- Tekstballon 1: “Officieel bestonden ze niet. Obligaties met zo’n hoge zichtwaarde, in het bijzonder uit die periode, waren een middel voor discrete transacties tussen landen – niet traceerbaar en anoniem. Hun aanwezigheid in die trein lijkt op een geheime operatie te wijzen, misschien om clandestiene doelen te financieren.”
- Tekstballon 2: “Maar je nam ze mee. Waarom?”
- Tekstballon 3: “Om de schaduwen te belichten. Door ze in uw handen te plaatsen, hoopte ik de verborgen spelers in het licht te trekken.”
Tweede prentje
- Tekstballon 1: “Er is nog iets. De naam ‘Rolf Dietrich’ blijft maar opduiken. Wat weet je over hem?”
- Tekstballon 2: “Namen zijn maar etiketten, inspecteur. Soms moet een mens een nieuwe aannemen om te overleven.”
Derde prentje
- Tekstballon 1: “Dus jij bent Rolf Dietrich.”
- Tekstballon 2: “Dat was ik. Maar die identiteit werd een probleem. Als Rolf Naumann probeer ik nu af te maken wat Dietrich begon.”
Vierde prentje
- Tekstballon 1: “En dat is?”
- Tekstballon 2: “De waarheid bloot leggen, hoe diep ze ook verborgen is. Maar waarheid is als een zwaard, inspecteur – scherp, onbuigzaam, en gevaarlijk om mee om te gaan. Velen vrezen haar omdat ze offers vraagt. Ze snijdt illusies weg en laat niets dan de koude realiteit na. En dat beangstigt hen. Daarom begraven ze haar zo diep, met leugens en angsten.”
Pagina 12
Eerste prentje
- Tekstballon 1: “Weet u, Herr Naumann – Dietrich, wie u ook bent – uw naam is niet alleen verbonden met obligaties en oorlogsmysteries. Er is ook een internationale klopjacht op u en Lena Mueller. De BND heeft jullie beiden als extremisten gebrandmerkt. Ze beweren dat jullie deel uitmaken van een terroristische organisatie. *
- Tekstballon 2: “Extremisten? Terroristen? Laat me raden – Ze noemen ons nazi’s.”
Tweede prentje
“Dat is de beschuldiging, ja.”
Derde prentje
“Uiteraard. Dat woord – het makkelijkste wapen in hun arsenaal. Geen bewijs nodig, geen vragen toegelaten. Zeg gewoon ‘nazi’ en plotseling is iedereen die zich verzet tegen het narratief een crimineel. Goedkoop, Steiner, goedkoop, maar effectief.
Vierde prentje
- Tekstballon 1: “ ‘t Is niet alleen goedkoop – ‘t Is ook gevaarlijk. Woorden hebben macht, inspecteur. ‘Nazi,’ ‘extremist,’‘terrorist.’ Dat zijn niet gewoon etiketten, het zijn vervloekingen.
- Tekstballon 2: “Spreek ze vaak genoeg uit en ze roepen de heksenjachten uit vroegere tijden weer op. Dat is wat de BND doet – de vlammen voeden om de aandacht van hun eigen schaduwen af te leiden.”
- Tekstballon 3: “Vervloekingen? Heksenjachten? Je klinkt alsof je een column schrijft voor een of ander samenzweringsblaadje.”
Vijfde prentje
- Tekstballon 1: “En toch bent u hier, inspecteur, in het midden van nergens, jagend op een man die als een spook beschouwd wordt door diezelfde zogenaamde autoriteiten.”
- Tekstballon 2: “Ze heeft geen ongelijk, Steiner. De BND vreest geen terroristen – ze vrezen dat wij gaan blootleggen wat zij begraven hebben. Die obligaties waar je zo nieuwsgierig naar bent?”
Zesde prentje
“Ze zijn een draadje in een veel groter tapijt. Bankdocumenten uit die trein, Cargo S-44, leiden direct naar financiële transacties die operaties financieren waar geen enkele democratische overheid prat op zou gaan. Ze zijn bang van wat we ontdekt hebben.”
Pagina 13
Inzet in eerste prentje
“En dat meisje, Lena? Wat is haar rol hierin?”
Eerste prentje
“Ze zoekt antwoorden – Waarheden die voor haar verborgen werden. Maar hoe dieper je graaft, hoe gevaarlijker het wordt. Daarom zit de BND achter haar aan, niet om wie ze is, maar om wat ze kan worden.”
Tweede prentje
- Tekstballon 1: “Worden? Je spreekt in raadsels.”
- Tekstballon 2: “Noem het intuïtie. Of misschien ervaring. Maar u heeft genoeg gezien om te weten dat dit niet alleen over gestolen goud of vervalste obligaties gaat. Dit gaat over controle, over mensen, over verhalen, over de geschiedenis zelf.”
Derde prentje
“Genoeg! Je wou antwoorden, Steiner, ik heb je een indicatie gegeven. Volg die. Of niet. Maar weet dit: als je achter me aan blijft zitten, zal je vroeg of laat in hun vizier terechtkomen.”
Vierde prentje
“Je vraagt wel veel, Dietrich. En geeft me bijzonder weinig in ruil.”
Vijfde prentje
- Tekstballon 1: “Niet waar. Ik heb je een reden gegeven om dieper te graven. Volg die, Steiner. Zoek achter de krantenkoppen. Je zal de waarheid vinden onder de leugens.”
- Tekstballon 2: “De vraag is niet of u ons gelooft, inspecteur. De vraag is of u klaar bent de waarheid aan te kijken als u haar vindt.”
Pagina 14
Eerste prentje
- Kadertje: “1944 – Geheime Harz-basis, net voor Maiers experiment” + verwijzing naar episode waarin dat experiment voor het eerst voorkomt
- Tekstballon 1: “Herr Maier, weet u zeker dat we hier klaar voor zijn? De mannen klagen nog steeds over hoofdpijn, dromen… Zelfs hallucinaties.”
- Tekstballon 2: “De machine is perfect gecalibreerd, Ernst. Alle neveneffecten zijn puur toevallig – een bijproduct van de elektromagnetische velden. Ook de hallucinaties.
Tweede prentje
- Tekstballon 1: “Het is meer dan dat. Ze horen niet alleen dingen – Ze zien ze ook… Vormen, figuren. Het raakt iedereen. Zelfs mij.”
- Tekstballon 2: “Elektromagnetische interferentie. Die verstoort hersengolven, vooral in de temporale kwab. Visuele – en gehoorstoornissen mogen verwacht worden.”
Derde prentje
- Tekstballon 1: “Stoornissen? Ik heb haar ook gezien. En nu zegt u mij dat dat alleen maar een hersenspinsel is?”
- Tekstballon 2: “Misschien is het meer dan dat. Misschien toont de machine wat verborgen is – Wat er altijd geweest is, wachtend.”
- Tekstballon 3: “Wachtend waarop?”
Vierde prentje
- Tekstballon 1: “Ga de kamer in, Frans. We zoeken het uit.”
- Tekstballon 2: “Waarom ik, Otto? Waarom niet Ernst – Of een van de wachters?”
Vijfde prentje
“De machine resoneert met jou, Frans. Het is alsof… ze je kent.”
Pagina 15
Eerste prentje
- Tekstballon 1: “U laat het klinken alsof de machine leeft, Herr Maier.”
- Tekstballon 2: “Op een manier doet ze dat. De kubus is niet gewoon een gereedschap; het is een harmonische node die in verbinding staat met de onderliggende structuur van de werkelijkheid. Steek ze in een magnetische houder…”
- Tekstballon 3: “Harmonische node?”
Tweede prentje
“De realiteit is niet solide, Frans. Ze bestaat uit patronen, vibraties, en energielagen. Het kubusvormige kristal is gealigneerd met die lagen en maakt zo een brug tussen het zichtbare en onzichtbare. Het creëert resonantie, geeft zo weer wat verborgen zit en stabiliseert wat in flux is.”
Derde prentje
- Tekstballon 1: “Verborgen? Stabiliseren? Suggereert u nu dat het toestel verbinding maakt met iets dat voorbij de fysieke ruimte is?
- Tekstballon 2: “Niet alleen ruimte – ook tijd. Tijd is niet lineair, Ernst. Hij vloeit, vouwt samen en draait zelfs in cirkels. Deze kleine steen, met zijn 144 facetten, manipuleert die bewegingen, opent paden naar wat… mogelijk is.
Vierde prentje
“Dus hij toont niet alleen dingen – hij verandert ook iets?”
Vijfde prentje
“Hij toont de draden waaraan we verbonden zijn, de echo’s van wat we waren, en stukjes van wat we zouden kunnen worden.”
Zesde prentje
- Tekstballon 1: “Herr Maier, dit is roekeloos. Als het veld instabiel wordt…”
- Tekstballon 2: “Het veld wordt niet instabiel als je er mee gealigneerd bent. Dat is waarom de kubus essentieel is – hij zorgt voor het harmonisch evenwicht, hij stabiliseert de energiespiraal.”
Pagina 16
Eerste prentje
- Tekstballon: “Dit is krankzinnig…”
- Tekst: “Dit is mijn huis… Het vervalt tot ruïne…”
Tweede prentje
“Wie is daar?”
Derde prentje
“Plotseling stort de spiraal inwaarts in, en een verblindende flits vult de kamer. Het gezoem stopt abrupt en wordt vervangen door een akelige stilte. Buiten beginnen alarmen af te gaan.”
Vierde prentje
- Tekstballon 1: “Dat overleeft hij nooit! Wie is daarbinnen? Vertel het mij!”
- Tekstballon 2: “Verdomme, Herr Maier! U heeft hem zelf naar binnen gestuurd.”
Pagina 17
Eerste prentje
- Kadertje: “2007 – Na de inval door de speciale eenheid (Episode 8)
- Tekstballon 1: “Je bent zo stil. Hoe voel je je, kind?”
- Tekstballon 2: “Alsof ik meegesleept word zonder inspraak te hebben.”
- Tekstballon 3: “Je denkt dat je geen keuze hebt. Maar die heb je, Lena, die heb je altijd.”
Tweede prentje
- Tekstballon 1: “Keuze? Zoals toen Gudrun me dwong in die spiegel te kijken? Of toen ze me Gänsemagd noemde, alsof dat iets betekende voor me? … Datzelfde woord dat jij, opa, altijd gebruikte toen ik klein was!”
- Tekstballon 2: “Gänsemagd is geen belediging. Het is een roeping. Een herinnering aan wie je bent – wie je altijd bent geweest.”
Derde prentje
- Tekstballon 1: “En wie moet dat dan zijn? Een of andere dienaar? Een pion in dit… spel?”
- Tekstballon 2: “Een wachtpost. Een brug. Je hebt de waarheid gezien in die grafkelder, zelfs als je die nog niet wil accepteren.”
- Tekstballon 3: “Ik wil het me niet herinneren. Wat het ook is dat ik zou moeten zijn… Ik wil het niet.”
- Tekstballon 4: “In de oude verhalen is herinnering een daad van liefde. De troubadours zongen erover – hoe het herinneren van je ware zelf een pad is naar begrip en verbinding.”
Vierde prentje
- Tekstballon 1: “Troubadours? Wat hebben die met mij te maken?”
- Tekstballon 2: “Meer dan je denkt. Hun liederen waren sagen, verhalen over de reis van de ziel. Net zoals de jouwe, die zich nu aan het ontrollen is.”
Pagina 18
Eerste prentje
- Kadertje: “Een uur later… De wagen rijdt Schierke (Harz) binnen.”
- Tekstballon: “Soms is herinneren geen keuze. Het is een noodzaak. Je hebt de spiegel gezien omdat het tijd was, Lena. Je kan niet van jezelf blijven wegrennen.”
Tweede prentje
- Tekstballon 1: “Voorlopig ben je hier veilig.”
- Tekstballon 2: “Veilig. Alsof dat nog iets betekent.”
- Tekstballon 3: “Het betekent dat je tijd hebt om na te denken. Om je te herinneren.”
Derde prentje
- Tekstballon 1: “Ik heb dit allemaal niet gewild.”
- Tekstballon 2: “Geen van ons deed dat. Maar hier zijn we dan.”
Vierde prentje
“Kom binnen, Lena. Je bent hier niet alleen in.”
Pagina 19
Eerste prentje
- Kadertje: “Binnen in het huis …”
- Tekstballon 1: “Rust wat, Lena. Je zal het nodig hebben.”
- Tekstballon 2: “Je hebt meer meegemaakt dan de meesten zouden verdragen. We komen terug als het tijd is.”
Tweede prentje
“En wat met Dieter?”
Derde prentje
“Die is hier. Hij wacht op je.”
Pagina 20
Tweede prentje
- Tekstballon 2: “Gudrun? Interessante keuze, Dieter, heb je iets uit te leggen?”
Derde prentje
- Tekstballon 1: “Lena?? Wat… Wat doe jij hier?”
- Tekstballon 2: “Ik zou jou hetzelfde kunnen vragen. Voor zover ik weet was ik niet degene die achter een gordijn verdween.”
Vierde prentje
- Tekstballon 1: “De poort… Holle… Ik weet niet – Hoe ben ik hier gekomen? Ik word kierewiet!”
- Tekstballon 2: “Opa en Rolf hebben me gebracht. Ze zeiden dat je hier zou zijn, maar ik geloofde hen niet, niet na alles wat gebeurd is… Maar hier ben je dan toch… Dat huis werd vernield!”
Vijfde prentje
- Tekstballon 1: “Het houdt geen steek. Ik was bij Ulva. Er was een poort, met die vreemde vrouw en toen…”
- Tekstballon 2: “Haar naam – De eigenares van dat huis, was Gudrun. Welkom in mijn wereld. Visioenen, stemmen, spiegels die dingen tonen die je niet wil zien… Ik vind het moeilijk nog te weten wat werkelijkheid is.”
Pagina 21
Eerste prentje
- Tekstballon 1: “Waarom staar je zo naar me,”
- Tekstballon 2: “Je hebt je niet geschoren deze morgen …”
- Tekstballon 3: “Ik dacht dat het niet uitmaakte.”
Tweede prentje
- Tekstballon 1: “Het zijn de stoppels niet. ‘t Is… iets anders.”
- Tekstballon 2: “Iets dat veranderd is …”
Derde prentje
- Tekstballon 1: “Anders, hoe?”
- Tekstballon 2: “Ik weet het niet. ‘t Is iets in hoe je je gedraagt. Alsof je… dingen gezien hebt. Of alsof je… veranderd bent.”
Vierde prentje
- Tekstballon 1: “Misschien is dat wel zo.”
- Tekstballon 2: “ ‘t Is niet alleen dat. Je ziet er zelfs wat anders uit. Alsof – je op je grootvader begint te lijken. Ik zag het l eerder, maar nu… is het sterker.”
- Tekstballon 3: “Mijn grootvader? Fantastisch. Ik word een oude vent! Bedankt!”
Pagina 22
Eerste prentje
- Tekstballon 1: “Nee, je wordt… iets anders.”
- Tekstballon 2: “Heb jij nooit het gevoel… dat je niet alleen jezelf bent? Alsof er iemand in je is, iemand die je leidt?”
Tweede prentje
“Het is alsof ik hier eerder geweest ben. Alsof ik dingen weet die ik niet zou moeten weten.”
Vierde prentje
“Meer dan dat. Het is alsof… er stukken van mijn grootvader in me zitten. Niet gewoon herinneringen, maar… hem.”
Vijfde prentje
Op het zelfde moment slaat op de Brocken de bliksem in bij heldere hemel.
Zesde prentje
- Tekstballon 1: “Wel, wat je ook wordt, je moet je nog steeds scheren, je begint er uit te zien als een kluizenaar.”
- Tekstballon 2: “Misschien moet ik dat wel worden. Kluizenaars weten meestal dingen, niet?”
Zevende prentje
“Laat ons hopen dat deze weet hoe we uitzoeken wat Otto Maier eigenlijk van plan was.”
Pagina 23
Inzet
“De vorige dag – Holle’s schuilhol (episode 10)”
Eerste prentje
- Tekstballon 1: “Kom dichterbij, Dieter. Blijf niet op de drempel rondhangen als een angstig kind.”
- Tekstballon 2: “Waarom zou ik je vertrouwen?”
- Tekstballon 3: “Vertrouwen? Je bent hier omdat vertrouwen er niks mee te maken heeft. Je staat aan de rand van jezelf – het beest en de man, de sterveling en het goddelijke. Vertel me, wie ben je?
Tweede prentje
- Tekstballon 1: “Ik weet het niet meer. Deze… steen, dit graalboek, al die raadsels – Wat betekent dat allemaal?”
- Tekstballon 2: “Arme Dieter, zoekend naar antwoorden alsof ze verspreide broodkruimels zijn. Antwoorden worden verdiend, niet gegeven.
Derde prentje
- Tekstballon 1: “Volg me dieper in mijn wereld, Dieter, lang verborgen.”
- Tekstballon 2: “De weg is niet altijd duidelijk, maar zij die hem bewandelen zien dat hoe dieper je gaat, hoe meer de wereld boven wazig wordt…”
Pagina 24
Eerste prentje
- Tekstballon 1: “Het is hier, in de echo’s en de bronnen van het geheugen, dat de draden van Maiers ontwerp samenkomen.”
- Tekstballon 2: “En misschien, als je de aantrekkingskracht voelt, zal je je afvragen… of de weg jou leidt of dat je het al die tijd al bewandeld hebt. Hoe dan ook, stap voor stap ben je al de antwoorden aan het vinden die op je wachtten.”
Tweede prentje
“Elke steen onder je voeten, elk ritselend blad lijkt te fluisteren dat er meer te zien, meer te weten is.”
Derde prentje
“En misschien, als je de bron nadert, zal je voelen dat dit pad – dit vreemde, draaiende pad – niet gewoon datgene is dat je gekozen hebt, maar dat jou gekozen heeft.”
Vierde prentje
“Falen is onvermijdelijk voor zij die vasthouden aan hun oude zelf. Je beest moet buigen voor je kracht, zoals de leeuw voor de maagd.”
Vijfde prentje
- Tekstballon 1: “De steen die je zoekt, is niet alleen een sleutel tot het verleden, maar ook een spiegel voor het zelf. Voor je Gudrun ziet, zal je datgene wat in je begraven ligt, ontmoeten.”
- Tekstballon 2: “Je spreekt in raadsels, maar ik zal doen wat moet gedaan worden.”
Pagina 25
Eerste prentje
“De tijd stroomt hier anders, Dieter. Let op waar je stapt.”
Derde prentje
“Hij heeft de roos van de goede oude dagen meegebracht.”
Vierde prentje
“Vrees niets, Dieter. Kijk in de lichten.”
Vijfde prentje
“Pak het!”
Pagina 26
Tweede prentje
“Deze hoorn… Hij draagt het aandenken aan wat verloren was. De elf werelden – Hij is verbonden met Otto’s experimenten.”
Pagina 27
Eerste prentje
“Drink er uit, maar alleen als je de waarheid zoekt. Let op, want waarheid kan kapot maken wat van je wereld over is.”
Tweede prentje
“Voel je het, die stille pijn, dat subtiele trekken? Het is niet alleen van jou, maar echoot de talloze levens die voor het jouwe kwamen. Ze zitten in de lucht die je ademt, in de grond onder je voeten, en ze fluisteren één opdracht:
Vind het pad van divisie Parzival, want het is daar, in de ruimte tussen wat was en wat kon zijn, dat de ziel van je volk wacht op zijn bevrijding.”
Laatste prentje
“Mein Gott! Alle duivels!”
Pagina 28
Eerste prentje
“Er zijn momenten, Dieter, dat het pad voor je niet geplaveid is met wat je weet, maar met wat net buiten je weten ligt. Mogelijkheid bestaat niet in de antwoorden die je kent, maar in de vragen die je verontrusten.”
Tweede prentje
“En op dit moment begin je misschien te voelen hoe het onbekende niet de vijand is die je moet vrezen, maar een deur die dient geopend …”
Derde prentje
- Tekstballon 1: “De bron is zeer diep, Dieter. Dieper dan je je kan inbeelden, en terwijl je drinkt zal je afdalen in zijn waters, een kalmte voelen die je nooit gekend hebt.”
- Tekstballon 2: “Het gaat nog niet om begrijpen wat onder je ligt – het gaat om je overgeven aan de diepte, haar toelaten je dat te tonen wat je klaar bent om te zien.”
Pagina 29
Eerste prentje
- Tekstballon 1: “Ik voel me slaperig…”
- Tekstballon 2: “Je bent meer dan je denkt te zijn, Dieter. Meer dan een zoeker, meer dan een vrager. In je zit de wil, de kracht om te springen, te vertrouwen, te omhelzen wat nog niet kan genoemd worden. De sprong is niet in het duister – hij is in jezelf.”
Tweede prentje
- Tekstballon 1: “Ik ben dit ongelofelijke verhaal over Parzival aan het lezen.”
- Tekstballon 2: “Soms doe je me heel erg denken aan je grootvader, Dieter! Je bent in z’n beeld aan het veranderen …”
Derde prentje
- Tekstballon 1: “Wat betekent dit allemaal?i”
- Tekstballon 2: “Lees dit: “De graal selecteert alleen nobel gezelschap. Ridders, devoot en goed, worden gekozen om hem te bewaken. De komst van de hoge planeten brengt deze mensen groot verdriet, jong zowel als oud.”
Vierde prentje
“Drink, Dieter, en laat de waters uit de hoorn door je stromen. Laat ze weg wassen wat je denkt te weten, zodat de ruimte voor wat je moet weten groter wordt. En als de waarheid groeit, weet dit: het verhaal dat je zoekt, is het verhaal dat jou zoekt. Je wandelt niet alleen op dit pad. Het kronkelt door de tijd, door de gedachte, door Maier, alsmaar dieper, alsmaar voorwaarts. De antwoorden die je nodig hebt, zullen je vinden, op hun tijd, op hun manier.”
Pagina 30
Eerste prentje
- Kadertje: “Lissabon – Begin 1945”
- Tekstballon: “Laat de vertaler buiten.”
Tweede prentje
- Tekstballon 1: “Herr Gross, u heeft iets dat we nodig hebben. U heeft jaren aan het verrijken van uranium gewerkt. U bent ver vooruit op uw tijd.”
- Tekstballon 2: “Als ik zo waardevol ben, waarom dan de kettingen? U verwacht medewerking, maar behandelt me als een crimineel?
Derde prentje
- Tekstballon 1: “Werk mee en dit eindigt goed voor u. Weiger en we laten Otto Maier wat weten. Uw leven voor zijn werk. Denkt u dat hij u boven zijn geheimen zal verkiezen?”
- Tekstballon 2: “Otto zal u niet geven wat u wil. Hij weet beter dan mannen als u te vertrouwen.”
Vierde prentje
- Tekstballon: “Misschien heeft hij geen keuze. We hebben uw uraniumsporen gevonden, uw experimenten. Het is slechts een kwestie van tijd vooral de Britse T-Force en Kammler erbij betrokken raken. Maier zal ze er buiten willen houden.”
- Uitleg: “* T-Force was een ultrageheime geallieerde eenheid gedurende en na de Tweede Wereldoorlog, belast met het opsporen en in veiligheid brengen van wetenschappelijk, industrieel en technologisch nazi-materiaal vooraleer ze konden vernietigd worden of in Sovjethanden vielen. Opererend naast de oprukkende troepen identificeerde T-Force belangrijke sites, personeel en documenten vitaal voor de naoorlogse inlichtingendiensten en heropbouw.”
Pagina 31
Eerste prentje
- Kadertje: “1945, een paar dagen later – Duitsland, geheime kamer in de basis”
- Tekstballon: “Herr Maier, ik ben zo snel als mogelijk gekomen. Ik hoor dat de Amerikanen Herr Gross vasthouden.”
Tweede prentje
“Klopt. En ze vragen het uranium in ruil voor zijn leven.”
Derde prentje
- Tekstballon 1: “En generaal Kammler? Hij zal niet blijven stilzitten als hij dit hoort.”
- Tekstballon 2: “Kammler heeft al wat om te ruilen – plutoniumbommen. Minder materiaal, kleinere kritische massa. Kammler zou er een in een valiesje kunnen dragen en een hele stad gegijzeld houden.”
Vierde prentje
“En u denkt dat hij dat zal gebruiken om te onderhandelen met de Amerikanen?”
Vijfde prentje
“Niet alleen met de Amerikanen. Kammlers plannen blijven niet beperkt tot onderhandelen over zijn overgave. Als hij een weg naar het veiligstellen van zijn domein ziet, zal hij het nemen.”
Zesde prentje
“U weet wat moet gebeuren. Het uranium is hun aas. Maar u moet beslissen: gaat u een prijs voor hun neus houden die ze kunnen gebruiken, of een die hen onder controle houdt?”
Zevende prentje
“Plutonium is voor hen een betere deal. Krachtiger, gemakkelijker als wapen in te zetten. Maar dat is ook waarom het te gevaarlijk is. Het uranium… het is moeilijker te raffineren, lastig. Ze zullen het desondanks willen – maar het vertraagt hun ambities.”
Achtste prentje
- Tekstballon 1: “Dan gaan we voor het uranium. Mijn mannen kunnen het in veiligheid brengen. Maar als Kammler met zijn bommen in beweging komt…”
- Tektballon 2: “Kammler onderschat de draden van zijn lot. Zijn wapens mogen dan klein zijn, maar het gewicht ervan zal hem verpletteren als ze in onvoorzichtige handen terechtkomen.”
Pagina 32
Eerste prentje
- Tekstballon 1: “Dus… Kammler heeft zijn kostbare bommen al. Die man heeft ambitie, moet ik toegeven. Maar ambitie zonder doorzicht kan… gevaarlijk zijn.”
- Tekstballon 2: “Herr Kammler gelooft dat de bommen zijn onderhandelingspositie bij de Amerikanen zullen veiligstellen. Hij ziet niet in waarom hij u er bij zou betrekken.”
Tweede prentje
“Hij ziet dat niet in? Kammlers intelligentie wordt begrensd door zijn arrogantie. De Amerikanen zullen niet tevreden zijn met een handvol bommen, ze zullen controle willen – over de technologie, het proces, en de toekomst.”
Derde prentje
- Tekstballon 1: “Godverdomme! Gross, die idioot, heeft ons wel in een vervelend parket gebracht door zich te laten vangen. En Maier… Ik hoor dat hij zich nog steeds ergens in Pohjola verbergt, getrouwd met een dochter van Louhi, wat een nonsens.”
- Tekstballon 2: “Bent u zeker dat Maier niet dichterbij is dan de verhalen suggereren?”
Vierde prentje
“Als Maier hier is, houdt hij het stil. Maar zijn trouw aan Gross zal hem de hand omwringen. Dat is waar wij toeslaan.”
Pagina 33
Tweede prentje
- Tekstballon 1: “Het uranium waaraan Gross werkte – trager en minder efficiënt dan het plutonium van Kammler – kan nog steeds als ruilwaar dienen. We bieden de Amerikanen een alternatief aan, waardoor ze gaan inzien dat Kammler een probleem is.”
- Tekstballon 2: “En als Maier probeert tussen te komen?”
Derde prentje
- Tekstballon 1: “Dan herinneren we hem aan wat op het spel staat. Maier is altijd een man van principes geweest. Hij zal Gross’ leven niet riskeren voor het heil van de ideologie.”
- Tekstballon 2: “Licht onze mensen in Lissabon in. Als Maier beweegt, wil ik dat Gross daar weggehaald wordt – en Maiers kleine cirkel van getrouwen vernietigd.”
Vierde prentje
- Tekstballon 1: “En Kammler?”
- Tekstballon 2: “Laat Kammler zijn spelletjes met de Amerikanen maar spelen. Als het stof gaat liggen, zullen wij de echte prijs in handen hebben.”
Pagina 34
Eerste prentje
- Kadertje: “Schierke – 2007”
- Tekstballon 1: “11 elf. Ik zie het tegenwoordig overal. Het lijkt wel alsof het me volgt.”
- Tekstballon 2: “Of misschien beginnen we het nu pas te zien.”
Tweede prentje
“Patronen. Nummers. Connecties. Misschien waren Otto en Rolf niet zo cryptisch als we dachten.”
Derde prentje
“Zucht”
Vierde prentje
“Laat ons eens rondkijken in dit huis.”
Vijfde prentje
- Kadertje: “De volgende kamer”
Pagina 35
Eerste prentje
- Tekstballon 1: “Hoofdstuk 11: ‘De drempel’”
- Tekstballon 2: “11 is het getal van liminaliteit, de ruimte tussen werelden. In de alchemie vertegenwoordigt het transformatie – een stap voorbij volledigheid maar nog niet de hergeboorte. Het is het onevenwicht dat voorafgaat aan de nieuwe orde, de spanning die tegengestelden overbrugt.”
Tweede prentje
“Klinkt als een ingewikkelde manier om ‘chaos voor duidelijkheid’ te zeggen.”
Derde prentje
“In oude rituelen markeerde 11 de opening van de poorten – fysisch, spiritueel, en in de tijd. De resonantie van dit getal kan disparate frequenties aligneren, harmonie creërend waar er geen zou mogen zijn.”
Vierde prentje
“Resonantie. Otto schreef daarover in zijn dagboeken. Frequenties, harmonieën… Alles leidt terug naar zijn machine.”
Inzet
“Huh???! Verdomd … Wacht even.”
Vijfde prentje
- Tekstballon 1: “Wat?”
- Tekstballon 2: “Deze… Deze kist. Die komt van mijn zolder!”
Zesde prentje
- Tekstballon 1: “Zeker weten?”
- Tekstballon 2: “Zeker. Ik herinner me die krassen op dit ding! En kijk …”
Pagina 36
Eerste prentje
- Tekstballon 1: “Je steen, de kubus, zijn hier. En…”
- Tekstballon 2: “Al Otto’s dagboeken zijn hier.”
- Tekstballon 3: “Maar hoe? We hebben ze achtergelaten.”
Tweede prentje
“Iemand heeft ze hierheen gebracht. Iemand wou dat we ze vonden. Nog eens…”
Derde prentje
“Of… ze zijn hier nooit weg geweest.”
Vierde prentje
“Wat er ook gaande is, dit gaat niet meer alleen over Otto’s onderzoek…”
Vijfde prentje
“Het gaat over ons!”
Pagina 37
Eerste prentje
“Dit is belangrijk, want het was verborgen onder de zoldervloer…”
Tweede prentje
- Tekstballon 1: “Die vrouw… Ze is overal in dit huis. Wie denk je dat het is?”
- Tekstballon 2: “Geen idee. Misschien de eigenares?”
- Tekstballon 3: “Ze ziet er belangrijk uit. Als iemand die gewoon is de leiding te hebben.”
Derde prentje
- Tekstballon 1: “Kijk dit.”
- Tekstballon 2: “Wat?”
- Tekstballon 3: “Dat symbool. Ik heb het eerder gezien.”
Vierde prentje
- Tekstballon 1: “Het was in dit boek van Maier… Wacht… Het moet hier ergens zijn…”
- Tekstballon 2: “Fantastisch. Nog een mysterieuze vrouw om op de stapel te leggen.”
Pagina 38
Eerste prentje
“Hier is het…”
Tweede prentje
- Tekstballon 1: “Basisteken 11 – Toegang weggestoken maar niet verdwenen.”
- Tekstballon 2: “Basisteken 11. Da’s geen toeval.”
Derde prentje
- Tekstballon 1: “Het is een aanwijzing. Otto moet die tekens hebben gebruikt om de locatie van de basis aan te geven.”
- Tekstballon 2: “Dat is de Harz. Dit huis staat bijna op de top ervan.”
Pagina 39
Tweede prentje
“Ik heb een omslag gevonden.”
Derde prentje
- Tekstballon 1: “Kijk! Mijn naam staat er op!”
- Tekstballon 2: “Open hem!”
Vierde prentje
“Het is een oude foto… Dat is mijn grootvader met die vrouw.”
Vijfde prentje
“Da’s al de tweede keer dat ik hem vind op een plaats waar hij niet hoort. Eerst bij Rolf Naumann en nu dit weer.”
Zesde prentje
“Maar waarom? Wat is hun verband?”
Pagina 40
Eerste prentje
- Tekstballon 1: “Wat staat er op de achterkant?”
- Tekstballon 2: “ ‘t Is zelfs in ‘t Nederlands: “Wat je zoekt, ligt waar de steen de stroom splitst – Volg het pad van 11.”
Tweede prentje
- Tekstballon 1: “Als Traute dit geschreven heeft, waarom in het Nederlands? Probeerde ze iets te verbergen voor iemand?”
- Tekstballon 2: “Of het is een aanwijzing bedoeld voor iemand die het kon lezen. Zoals mijn grootvader.”
- Tekstballon 3: “De steen splitst de stroom? Dat moet hier in de buurt zijn.”
- Tekstballon 4: “En ‘pad van 11’ – Dat moet ook terugvoeren naar Otto’s werk. Dit leidt ons recht naar de basis.”
Derde prentje
- Tekstballon 1: “Als ze dat hier allemaal achtergelaten hebben voor jou, wilden ze dat je het zou vinden. We moeten gaan voor het te donker is.”
- Tekstballon 2: “We gaan uitzoeken wat ze verborgen.”
Vierde prentje
- Tekstballon 1: “Wacht even. Als we naar buiten gaan, ga ik niet zo. Ze hebben onze spullen naar hier gebracht, toch? Geef me vijf minuten om me om te kleden.”
- Tekstballon 2: “Vijf minuten? Da’s ambitieus.”
- Tekstballon 3: “Kijk en wees verbaasd.”
Pagina 41
Eerste prentje
- Bij te plaatsen kadertje (zie Engelse correctie): “45 minuten later”
- Tekstballon: “We kunnen wel in cirkels rijden, weet je.”
Tweede prentje
- Tekstballon 1: “Het bos is groot, maar de aanwijzingen zijn hier ergens.
- Tekstballon 2: “Ik wil gewoon geen tijd verliezen. Als die “steen” de richting toont, hoe worden we dan verondersteld hem te vinden.”
- Tekstballon 3: “We volgen de aanwijzingen. Het dagboek, het symbool… Ze hebben ons al zo ver gebracht.”
Derde prentje
“De bomen lijken hier ouder. Hun wortels liggen als aders over de bosbodem. Iets in de lucht voelt zwaarder, bijna geladen, nee?”
Vierde prentje
- Tekstballon 1: “Daar, zie je die inkervingen in die oude boom? 11 en een pijl? Het lijkt wel een Tiwaz-rune!”
- Tekstballon 2: “Da’s geen toeval. Iemand heeft dat hier achtergelaten om het pad aan te geven.”
Pagina 42
Derde prentje
“Ulva? Dit is groots…
Vijfde prentje
“Wat is er? Zenuwachtig aan het worden? Of wordt de wolf in je rusteloos?”
Zesde prentje
“Heeft ze me gezien? Tijd om te verdwijnen…”
Pagina 43
Tweede prentje
“Prijs!”
Vierde prentje
“De klok tikt, en geduld is nooit een van mijn sterktes geweest.”
Vijfde prentje
“Ik hoop dat je de juiste hoek hebt gevonden.”
Pagina 44
Eerste prentje
- Tekstballon 1: “Een pijl. We worden verondersteld die te volgen.”
- Tekstballon 2: “Dan laten we ze niet wachten.”
Tweede prentje
“Ze bereiken een kleine beek, waar een grote steen midden in het water ligt.”
Derde prentje
- Tekstballon 1: “Kijk. Nog een teken.”
- Tekstballon 2: “Is dit de steen die de stroom splitst,”
Vierde prentje
“Kraaien. Ze cirkelen rond alsof ze op iets wachten.”
Vijfde prentje
“Of ons leiden. Kom.”
Pagina 45
Eerste prentje
- Kadertje: “Ze volgen de richting aangegeven door de markering op de steen, het terrein wordt ruwer…”
- Tekstballon 1: “Die kraaien. Ze blijven maar rondcirkelen…”
- Tekstballon 2: “Of ze weten iets wat wij niet weten. Akelige kleine voorspellers.”
Tweede prentje
- Tekstballon 1: “Zie jij dat ook of droom ik weer?”
- Tekstballon 2: “ ‘Irrlichter’… Ze zeggen dat die lichten reizigers doen verdwalen…”
Vierde prentje
- Kadertje: “Plotseling verschijnen twee spookachtige figuren van Duitse soldaten in de verte…”
- Tekstballon 1: “Zie jij dit?”
- Tekstballon 2: “Ik… Ik denk het. Maar dat…”
Pagina 46
Eerste prentje
- Tekstballon 1: “Zeg me gewoon dat ik me dat niet ingebeeld heb, asjeblief.”
- Tekstballon 2: “Dat heb je niet. Ze waren echt. Of… iets was dat.”
Tweede prentje
- Tekstballon 1: “Waarschijnlijk een of andere re-enactmentshow hier in de buurt…”
- Tekstballon 2: “Oude mijn… Dat verklaart het puin, neem ik aan.”
Derde prentje
- Tekstballon 1: “Het lijkt alsof hier iets groot gebeurd is. Een ontploffing, misschien?”
- Tekstballon 2: “Mmmh… Misschien. Zou dit de basis uit de dagboeken kunnen zijn?”
- Tekstballon 3: “Als dit de basis was, waarom heeft niemand hem dan eerder gevonden?”
Pagina 47
Eerste prentje
- Tekstballon 1: “Wat is dat zoemend geluid?”
- Tekstballon 2: “Het komt van onder ons.”
Derde prentje
“Het reageert op iets. De kubus…”
Vierde prentje
“Dieter, wacht!! De bodem…”
Pagina 48
Eerste prentje
- Tekstballon 1: “Ben je okee?”
- Tekstballon 2: “Wacht, ik kom naar beneden.
- Tekstballon 3: “Dit is het, niet?”
- Tekstballon 4: “De Harz-basis. Waar het allemaal begon.”
Tweede prentje
“Ja, alleen m’n ego is gekwetst!”
Derde prentje
“Deze… Deze plek lijkt niet veel ouder geworden. Alles is nog hier – Intact. Zelf de lichten werken nog. Hoe wordt dit aangedreven?”
Pagina 49
Eerste prentje
“Hierheen…”
Tweede prentje
- Tekstballon 1: “Weet je zeker dat dit de weg is? Deze plek is een doolhof.”
- Tekstballon 2: “Deze kant op. Hier naar beneden.”
Derde prentje
- Tekstballon 1: “Wacht. Hoe weet je dat? Je bent hier nog nooit geweest.”
- Tekstballon 2: “Geen idee… Moeilijk uit te leggen. Het voelt gewoon… bekend. Alsof ik dit eerder gedaan heb.”
Vierde prentje
“Dat stelt me niet precies gerust, Dieter.”
Vijfde prentje
“ ‘t Is hier!”
Pagina 50
Tweede prentje
- Tekstballon 1: “Ebene 11… De magnetische kamer. Hoe wist je…?”
- Tekstballon 2: “Gewoon… Ik wist het. Alsof ik hier al eens geweest ben, in een andere tijd of…”
Derde prentje
- Tekstballon 1: “Als dit een déjà vu is, dan hoop ik dat hij niet eindigt als een slechte droom!
- Tekstballon 2: “Wat er ook aan het einde van deze tunnel is… We worden verondersteld het te vinden.”